Już rok trwa przygoda przasnyskich licealistów z programem Erasmus + finansowanym ze środków Unii Europejskiej. Projekt, w którym bierze udział LO im. KEN, znalazł się właśnie na półmetku. Z tej perspektywy warto więc spojrzeć wstecz i podsumować to, co już udało się zrobić.
Lipiec 2018 – w tym miesiącu nadeszły upragnione wieści z polskich biur
programu Erasmus +. Wieści jakże pomyślne: liceum z Przasnysza po raz
drugi z rzędu jest w gronie laureatów konkursu grantowego. Tym razem
projekt o wartości prawie 100 tysięcy złotych będzie skupiony na
sprawach ekologii. KEN-ijczycy będą współpracowali z tymi samymi
partnerami z Niemiec i Francji. Plany są bogate. Tak bogate, że trzeba
się będzie mocno sprężać, by wszystkiemu sprostać.
Wrzesień 2018 – w siedzibie liceum podpisywana jest umowa, na mocy
której KEN będzie realizował projekt pt. „Jak być świadomym
eko-obywatelem w zjednoczonej Europie”. Duma rozpiera członków polskiej
części erasmusowej ekipy, gdyż to właśnie strona polska będzie
koordynatorem całego przedsięwzięcia.
Październik 2018 – grupa robocza Erasmusa spotyka się ze swoimi
przyjaciółmi z Francji i Niemiec. Na roboczym spotkaniu w Warszawie
dopinane są wszelkie szczegóły związane z pracą na rzecz wspólnego
pomysłu. Strony ustalają, że pierwsza mobilność odbędzie się we Francji.
Tam uczniowie wezmą udział w szkolnej konferencji na temat ekologii.
Wszystko rozegra się w marcu 2019 roku.
Listopad–grudzień 2018 – młodzież z KEN-a poznaje wirtualnie swoich
kolegów z zaprzyjaźnionych szkół. Ruszają warsztaty, konferencje na
odległość i wspólna praca. Zwornikiem jest współczesna technologia,
która potrafi najskuteczniej łączyć uczniów z różnych krajów.
Styczeń – luty 2019 – przasnyscy KEN-ijczycy uczą się gotować. W
specjalnie przygotowanych warsztatach kulinarnych bierze udział
kilkadziesięcioro młodych ludzi. Wszystko po to, by poznać sekrety
kuchni tradycyjnej, obywającej się doskonale bez ulepszaczy,
spulchniaczy i sztucznych barwników. Poznane przepisy staną się w
przyszłości częścią międzynarodowej książki kulinarnej, przygotowanej
przez wszystkie kraje. To będzie jeden z atrakcyjniejszych produktów
tego projektu.
Marzec 2019 – jedziemy do Francji! Choć w Polsce jeszcze śnieg i plucha
przedwiosenna, w Saint-Maixent wita nas słoneczko i prawie 20 stopni.
Przez tydzień ciężko pracujemy nad pomysłami zrodzonymi kilka miesięcy
wcześniej. Uczniowie finalizują swoje prezentacje, połączone z grami
edukacyjnymi dla swoich rówieśników. Odwiedzamy francuskie farmy
produkujące żywność ekologiczną. Eksplorujemy nadmorski park
krajobrazowy w Marais-Poitevin. Wreszcie sprzątamy plażę nad oceanem, na
wyspie Ile de Re. Cudowny czas integracji, poznawania swoich obyczajów i
intensywnej nauki języka angielskiego.
Kwiecień–maj 2019 – czas podsumowań i wdrażania pierwszych kroków do
kolejnej mobilności. Ta odbędzie się w październiku w Monachium.
Prezentujemy także efekty działań twórczych naszych uczniów. Na przykład
nasza wychowanka Anna Spiżarska jeszcze we Francji wygrała plebiscyt na
projekt loga trwających działań edukacyjnych. Wiosną udało jej się
zaprojektować banner, który będzie promował nasze działania aż do
sierpnia 2020 roku. A poza tym ciężka praca, bo dzieło rozpoczęte w
czasie pobytu w Saint-Maixent trzeba przecież dokończyć. Znowu w ruch
poszły komputery i dwa produkty tego projektu: książka kucharska
lokalnych, tradycyjnych potraw wykonanych z produktów ekologicznych i
słownik terminów ekologicznych on-line nabierają realnych kształtów.
Czerwiec 2019 – LO im. KEN podpisuje umowę z Nadleśnictwem Przasnysz.
Razem z tą instytucją będą m.in. przygotowywać się na przyjęcie uczniów
ze szkół z Niemiec i Francji. A to już za niespełna 10 miesięcy!
Co by więc nie mówić – działo się. Ale dziać się będzie jeszcze
przynajmniej przez rok. Tak by roczniki, które przyjdą do KEN-a od
września tego roku, mogły skorzystać choć w części ze wszystkich
dobrodziejstw programu Erasmus +.