Cztery koła gospodyń wiejskich rywalizowały o miejsce na podium w konkursie na „Najsmaczniejszy wyrób tradycyjny”. Jurorami byli sami uczestnicy konferencji. Każdy mógł wskazać która potrawa smakuje najlepiej, ale wybór wcale nie był prosty. Wszystkie koła przygotowały prawdziwą ucztę dla podniebienia, a przepisy na potrawy przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
W zorganizowanej w poniedziałek 10
czerwca konferencji „Mazowieckie, dobre praktyki i tradycje kulinarne –
produkt lokalny i tradycyjny” wzięły udział cztery stowarzyszenia: Koło
Gospodyń Wiejskich w Grudusku, Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych
Społecznie, Stowarzyszenie „Nasze Szwelice” oraz Koło Gospodyń Wiejskich
„Szansa Mchowa”. Organizatorami konferencji byli Samorząd Województwa
Mazowieckiego, Starosta Przasnyski oraz Lokalna Grupa Działania
„Północne Mazowsze”.
Zanim konferencja się rozpoczęła Starosta Przasnyski Krzysztof
Bieńkowski uhonorował Małgorzatę Suchowiecką – właścicielkę Sali
Bankietowej „Cztery Pory Roku" z Zarąb. Podobnie jak inne firmy z terenu
gminy Chorzele została ona wytypowana przez Przewodniczącego Rady
Miejskiej w Chorzelach - Michała Wiśnickiego z okazji XXX rocznicy
pierwszych częściowo wolnych wyborów w powojennej Polsce. Małgorzata
Suchowiecka oprócz sali bankietowej i organizacji imprez prowadzi od
2010 roku gospodarstwo agroturystyczne – pierwsze na terenie gminy
Chorzele.
Pierwszym prelegentem był Krzysztofa Zaniewskiego z Urzędu
Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, który rozpoczął wykładem
„Dobre Praktyki Kulinarne – produkt lokalny i tradycyjny”. Przybliżył on
zagadnienia związane z identyfikacją produktów lokalnych, z możliwością
i sposobem wprowadzenia ich na Listę Produktów Tradycyjnych. Krzysztof
Zaniewski zaprezentował przybyłych na konferencję wystawców produktów
lokalnych. Po krótkiej przerwie i degustacji potraw konkursowych –
Eugeniusz Mientkiewicz – propagator serów zagrodowych przedstawił
problematykę „Promocji poprzez produkt lokalny”. W swoim wystąpieniu
przytaczał dziesiątki przykładów produktów lepiej lub gorzej
promowanych, metody dotarcia do odbiorców oraz wiele anegdot z tym
związanych.
Po prelekcji rozstrzygnięty został konkurs na „Najsmaczniejszy wyrób
tradycyjny”. Najsmaczniejszą potrawą okazał się „Bugaj gruduski” Koło
Gospodyń Wiejskich w Grudusku. Drugie miejsce zajęła „Czernica ze
Mchowa” Koła Gospodyń Wiejskich „Szansa Mchowa”, Trzecią najsmaczniejszą
potrawą uznano „Kaczkę z jabłkami z chojnowskiego dworu” przygotowaną
przez Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie, natomiast dyplom
uznania przyznano Stowarzyszeniu „Nasze Szwelice” za „Zawijas kartoflany
ze Szwelic”.
Nagrody dla zwycięzców ufundował Zarząd Powiatu Przasnyskiego.